Test Hybride tarwe ook op uw bedrijf

De rassen HYKING en HYPOCAMP hebben het afgelopen jaar succesvol in Nederlandse praktijktesten meegelopen. De reden waarom tot op heden de hybride tarwe niet in het officiële Nederlandse Rassenlijstonderzoek is geplaatst, is dat het protocol niet toestaat dat er in proeven slechts 40% van de zaaidichtheid van gangbare tarwe gebruikt mag worden.

Hybrid tarwe HYKING

Hybrid tarwe HYKING  

Hybrid tarwe: HYPOCAMP

Hybrid tarwe: HYPOCAMP  

Immers, van hybride tarwe is het zaaiadvies 3 eenheden van ca. 25 kg. Met een zaaiadvies van 75 kg/ha zitten we rond de 40% wat bij gangbare tarwe gezaaid wordt. Bij een te hoge zaaidichtheid zal hybride tarwe onvoldoende uitstoelen en niet de meeropbrengst geven die deze producten juist van de gangbare tarwe onderscheiden. In België bestaat die mogelijkheid wel. Dit verklaart dat hybride tarwe daar wel op de Rassenlijst staat. HYKING is in 2017 opgenomen op de Belgische Rassenlijst en HYPOCAMP in 2018.

Om hybride tarwe op uw bedrijf te testen stellen wij de volgende variëteiten aan U voor: HYKING en HYPOCAMP.

HYKING is een halfvroege vultarwe met een hoge opbrengst, goede stevigheid en goede ziekteresistentie op Gele Roest, Bruine Roest, Septoria en Meeldauw. Geschikt voor tarwe na tarwe. HYKING was in 2018 en 2019 het meest verkocht in Frankrijk.

HYPOCAMP is een nieuwe, halfvroege/late vultarwe met een topopbrengst. Opgenomen op de Belgische Rassenlijst 2018 met de hoogste opbrengst (112 – relatief). Goede ziekteresistentie op Gele Roest, Bruine Roest, Aar- en Bladvlekkenziekte. Goede stevigheid. Geschikt voor tarwe na mais.

Informeer bij uw zaaizaadleverancier naar hybride tarwe voor op uw bedrijf.


Top