Hybride tarwe: de beste droogte tolerantie

Hybride tarwe rassen komen voort uit de kruising van zuivere inteeltlijnen. Dit geeft een heterosis-effect dat zorgt voor de extra groeikracht die hybride rassen kenmerkt.

Sterke uitstoeling bij hybride tarwe

Sterke uitstoeling bij hybride tarwe  

Sterke uitstoeling en een groot wortelpakket bij hybride tarwe

Sterke uitstoeling en een groot wortelpakket bij …  

Wortelontwikkeling hybride tarwe

Wortelontwikkeling hybride tarwe  

Bij tarwe vertaalt zich dat in een groter wortelstelsel, tot planten met zelfs meer dan 12 stengels na de uitstoeling en uiteindelijk meer opbrengstcapaciteit.

Dit grotere wortelstelsel zorgt voor een diepere beworteling en een groter bodempakket waar vocht en nutriƫnten kunnen worden weggehaald. Dit zorgt voor een constante, regelmatige groei, minder groeistress en een langere toevoer van vocht en voedingstoffen.

Wanneer de stressfactoren aanwezig zijn zoals droogte, storende lagen, hoge temperaturen in de vroege zomer of het perceel juist minder geschikt is voor de tarweteelt ontwikkeld zich een extra groot wortelpakket. Hybride tarwe manifesteert zich dus onder stressomstandigheden en suboptimale groeiomstandigheden voor gangbare tarwe als een efficiƫnt, hoger opbrengend en meer stabiel gewas. Des te moeilijker de teeltomstandigheden des te groter het opbrengstvoordeel voor hybride tarwe.

Regeneratie

Door de extra celdeling activiteit van de hybride tarwe zie je ook een verhoogde regeneratie, dit is het verschijnsel dat de plant beschadigde plantendelen hersteld. Dit kunnen nieuwe (haar)wortels zijn maar ook beschadigingen aan stengels zullen worden overgroeit door nieuwe cellen.


Top