Hybridetarwe bestaat al langer, maar is nooit echt van de grond gekomen. Door genetische vooruitgang wil Asur Plant Breeding de variëteiten opnieuw onder de aandacht brengen. Wat maakt het interessant voor Nederlandse graantelers? Job Hiddink, redacteur bij Nieuwe OOGST, bezocht ASUR Plant Breeding, ons veredelingsbedrijf voor hybride tarwe én klassieke tarwe. Lees het volgende artikel om erachter te komen wat hij heeft geleerd en waarom het de moeite waard is om hybride tarwe te telen.
Hybride tarwe is dit jaar op menig proef- en demoveld meegenomen. Als voorbeeld willen wij hierbij de proeven van de firma Van Iperen aan u tonen. Naast de bekende gangbare wintertarwerassen zijn de hybride tarwerassen HYKING en HYPOCAMP op de proefvelden gezaaid.
Hybride tarwe is eigenlijk een gewone tarwe die alleen op een andere manier is veredeld. Hybride tarwerassen komen namelijk voort uit de kruising van zuivere inteeltlijnen. Dit geeft een heterosis-effect dat zorgt voor de extra groeikracht die hybride gewassen kenmerkt.
De rassen HYKING en HYPOCAMP hebben het afgelopen jaar succesvol in Nederlandse praktijktesten meegelopen. De reden waarom tot op heden de hybride tarwe niet in het officiële Nederlandse Rassenlijstonderzoek is geplaatst, is dat het protocol niet toestaat dat er in proeven slechts 40% van de zaaidichtheid van gangbare tarwe gebruikt mag worden.
Hybride tarwezaad is inderdaad iets duurder dan gangbare tarwe maar er dient dan ook maar de helft of minder dan de helft aan zaaizaad gebruikt te worden in vergelijking met gangbare tarwerassen.
In Nieuwe OOGST van 20 oktober 2018 stond een verslag van de ervaringen van Nederlandse telers met het hybride tarwe ras HYKING. Wanneer U dit artikel wilt ontvangen kunt U dat aanvragen via benelux@saaten-union.com.
Hybride tarwe kan dunner gezaaid worden dan gangbare tarwe. Omdat hybride tarwe een sterke uitstoeling kent heeft het ook meer ruimte nodig en dient er minder zaaizaad gebruikt te worden.
Hybride tarwe rassen komen voort uit de kruising van zuivere inteeltlijnen. Dit geeft een heterosis-effect dat zorgt voor de extra groeikracht die hybride rassen kenmerkt.
SAATEN-UNION is marktleider in hybride tarwe en heeft een enorm pakket beschikbaar. In Frankrijk, waar ons hybride kweekwerk is geconcentreerd, word jaarlijks op 170.000 ha een hybride tarwe ras gezaaid.
Hybride tarwe is eigenlijk een gewoon tarwe ras dat alleen op een andere manier is veredeld. Net zoals bij een hybride maisras is een hybride tarwe opgebouwd uit een kruising van 2 zuivere inteelt ouderlijnen.
Hybride tarwe rassen zijn al decennia lang op de markt maar hun waarde is altijd onderbelicht geweest. De reden hiervan is dat enerzijds het idee dat hybride tarwe duurder is dan gangbare winter tarwe en anderzijds omdat het niet past in het systeem van (eigen) vermeerdering.